

“Werken in de realisatiefase van een groot, complex project en de spanning die daarbij komt kijken is fantastisch! Zeker als het project de eindfase nadert.” Dat is realisatiemanager Niek de Heij ten voeten uit. Met meer dan tien jaar ervaring als project- en realisatiemanager – waarvan bijna zes bij db-m – weet Niek als geen ander hoe je complexe binnenstedelijke bouwprojecten van begin tot eind in goede banen begeleidt.
Realisatiemanager: kritisch en proactief
Niek heeft hij meerdere projecten onder zijn hoede. Altijd al gehad. Op dit moment is de bouw van winkelcentrum Leidsche Rijn Centrum, waar hij samen met Wietse bij betrokken is, zijn grootste project. Nu de Rotterdamse woontorens Boston & Seattle zijn opgeleverd, verplaatst Niek naar Den Haag, waar hij actief is tijdens de bouw van twee nieuwe woontorens: De Monarch III. Als realisatiemanager heeft Niek een veelzijdige functie, waarin hij verantwoordelijk is voor zowel het bewaken van het contract en de planning, als voor het budget, de risico’s en de kwaliteit. Daarbij is hij de schakel tussen de opdrachtgever en de opdrachtnemers.
Een goede realisatiemanager is continu kritisch en proactief volgens Niek: “Het vak is de laatste jaren meer juridisch geworden door ingewikkelde contracten tussen partijen. Het kunnen vinden van een balans tussen het contract, de gewenste kwaliteit en de praktijk op de bouwplaats is een vereiste competentie. Daarvoor dien je kritisch te kijken naar de opgave. De ene keer is dat heel gedetailleerd: een getekend detail. Een andere keer beoordeel je een turnkeyovereenkomst.”
“Het sleutelwoord van realisatiemanagement? Dat is proactiviteit,” is Niek van mening. “Je moet vooruit kijken, bedacht zijn op wat er mogelijk aankomt in de realisatiefase. Op basis van de risico’s informeer je de opdrachtgever en bepaal je indien nodig de strategie. Tegelijkertijd stuur je de aannemer op voorhand bij met de juiste beheersmaatregelen.”
Samen tot een goed besluit
‘Het grootste risico van een bouwproject is de opdrachtgever zelf!’ Een gevleugelde uitspraak in de sector, maar zeker niet minder waar. Niek: “Of het nu de opdrachtgever of een afnemer is die een wens heeft, het is altijd zaak om deze vraag zo efficiënt mogelijk te implementeren in het proces. Wijzigen eerdere plannen? Dan breng ik de juiste partijen elkaar om samen tot een goed besluit te komen.”
Maar een realisatiemanager heeft meer kwaliteiten. Hij moet goed kunnen schakelen tussen de verschillende partijen. “Iedere partij heeft zijn eigen rol, zijn eigen verantwoordelijkheid in een project. Denk aan de architect, een constructeur, installatieadviseur, een adviseur brandveiligheid of een BREEAM-expert,” licht Niek toe. “Uiteindelijk hebben we hetzelfde doel voor ogen: een mooi, kwalitatief hoogstaand project realiseren. Een project dat voldoet aan de wensen en eisen van de opdrachtgever. Dat betekent dat je je moet inleven in de ander, elkaars belangen moet erkennen en met elkaar het juiste besluit moet nemen,” vervolgt Niek.
Bouwen is mensenwerk
Betrokkenheid en persoonlijk contact zijn voor Niek van grote waarde: “Bouwen is mensenwerk, verschillende experts komen samen om een project te realiseren. Maar naast die experts zijn we ook gewoon mens, met een behoefte aan betrokkenheid en interesse van de mensen om ons heen. Laatst trouwde een medewerker van de aannemer. Ik heb diegene een persoonlijke felicitatie gestuurd. Dat vind ik leuk én belangrijk, ook al staat die persoon in het project iets verder van me af. Hij waardeerde het enorm, liet hij me weten.”
Betrokkenheid creëer je volgens Niek niet alleen door altijd maar over het project te praten, de planning door te nemen of door wekelijks een overleg te houden. “Ontspanning op zijn tijd is gewoon nodig, zeker wanneer het spannend wordt in een project. Dat moment komt in ieder project een keer. Altijd,” spreekt Niek uit ervaring. “Op Leidsche Rijn Centrum bakken we dan bijvoorbeeld samen eieren voor iedereen in de keet, om iedereen een hart onder de riem te steken. Of we regelen een erwtensoepkraam om één van de mijlpalen met elkaar te vieren,” vertelt Niek enthousiast. Dat de hele bouwkeet vervolgens een week lang ruikt naar gebakken spek deert hem niet. “Zolang we daar samen om kunnen lachen, gaat het goed.”
Niek is overduidelijk gepassioneerd over zijn werk: “Ik vind het geweldig om ‘met de pôten in de klei’ te staan, een werkplek in de bouwkeet te hebben en vanaf de bouwplaats zaken te regelen of uit te zoeken. Als schakel tussen de opdrachtgever en de opdrachtnemer moét je gewoon regelmatig op locatie zijn om de juiste verbindingen te kunnen leggen en iedereen bij elkaar brengen. Als dat lukt, heeft iedereen een leuke projecttijd en leveren we met een grote glimlach het project op!”