Woontorens Boston & Seattle, Rotterdam

Op de Rotterdamse Wilhelminapier zijn pal naast landmark De Rotterdam twee woontorens gebouwd: Boston en Seattle. Bouwfonds Ontwikkeling (nu BDP Ontwikkeling) en Synchroon Ontwikkelaars opereerden als gezamenlijk opdrachtgever onder de naam VOF Pier III, en hebben db-m ingeschakeld voor directievoering en kwaliteitsregie tijdens de realisatiefase.

Functie woontorens

De woontorens Boston en Seattle – 23 verdiepingen hoog – omvatten ruim tweehonderd koop- en huurappartementen en ca. 1.500 m2 commerciële ruimte voor cultuur, winkels en horeca. In de tweelaagse ondergrondse parkeergarage zijn privé- en openbare parkeerplaatsen. Ook is er voor elk appartement een berging beschikbaar en is er een ontmoetingsruimte met dakterras. Koeling met water uit de Maas en een laag energieverbruik zorgen voor duurzaamheid in de woontorens.

Verloop bouw

In 2014 startte de werkzaamheden met het inrichten van de bouwput en het aanleggen van de fundaties. Eind 2015 was de ruwbouw van de parkeergarage en de commerciële plint gereed, waarna de ruwbouw van de woontorens zelf zal startte. Tussen januari 2016 en de zomer van 2017 vonden er vijf verschillende bouwstromen tegelijkertijd plaats: de gevels, ruwe en fijne afbouw en opnames ten behoeve van de opleveringen. In de tweede helft van 2017 werden de woontorens Boston en Seattle opgeleverd en konden de eerste bewoners inhuizen.

Project Details

Opdrachtgever: VOF Pier III (Bouwfonds OntwikkelingSynchroon Ontwikkelaars)

Architect: Koschuch Architects en Frits van Dongen Architecten en Planners

Betrokken: Vincent Maaskant,

Diensten: Bouwmanagement, directievoering, kwaliteitsregie

Bouwperiode: 2014 – 2017