Onderwijs- en cultuurcentrum Amare, Den Haag

Naast het Haagse stadhuis – op de plek waar onder andere het ministerie van Justitie stond – is het Onderwijs- en Cultuurcentrum Amare gerealiseerd. In het nieuwe, unieke gebouw zijn vier instellingen voor muziek en dans gehuisvest: de Stichting Dans- en Muziekcentrum Den Haag, het Residentie Orkest, het Nederlands Dans Theater en het Koninklijk Conservatorium. Het onderwijs- en cultuurcomplex is een dynamische plek waar het prettig verblijven, wonen en uitgaan is. Het complex heeft goede verbindingen naar omliggende wijken.

BREEAM-NL Excellent

Het Onderwijs- en Cultuurcentrum is BREEAM-NL Excellent gecertificeerd. Een duurzaam gebouw, onder andere door de hoge water- en energiezuinigheid, zonnepanelen op het dak en aandacht voor materialisatie. Kenmerkend aan het ontwerp zijn een informeel podium als entreehal en de ‘alzijdigheid’. Een openbare stadskantine vormt het hart van het gebouw. In het 38-meter hoge gebouw zijn vier zalen met ruimte voor in totaal bijna 5.000 mensen. Alle zalen hebben een eigen vorm en atmosfeer.

Ontwikkeling Spuikwartier

Het centrum maakt onderdeel uit van de ontwikkeling van het Spuikwartier. Middelpunt is een nieuw plein met de naam Turfplaza. Db-m verzorgde bij de bouw van Amare het integrale (UAV-gc) kwaliteitsmanagement vanuit opdrachtgever Gemeente Den Haag.

Op donderdagavond 2 september 2021 woonden Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander en Hare Majesteit Koningin Máxima de feestelijke overdracht van Amare bij.

 

Project Details

Opdrachtgever: Gemeente Den Haag

Architect: Noahh en Jo Coenen Architects & Urbanists

Betrokken: Vincent Maaskant

Omvang: 47.000 m2

Bouwperiode: 2017-2021

Diensten: Integraal kwaliteitsmanagement

Beeld: Bouwcombinatie Cadanz (Boele & van Eesteren | Visser & Smit Bouw)

Video: Eerste gevelkolom geplaatst (29-08-2018)