A16 Rotterdam

Terbregseplein en Kleinpolderplein: twee bekende verkeersknooppunten bij Rotterdam waar bijna dagelijks file staat. Rijkswaterstaat realiseert komende jaren een rechtstreekse verbinding tussen de A16 bij het Terbregseplein en de A13 bij Rotterdam The Hague Airport. Elf kilometer nieuwe snelweg zorgt vanaf 2025 voor een vlottere doorstroming en meer rust op de lokale wegen. De nieuwe weg verbetert de leefbaarheid en bereikbaarheid voor omwonenden rond de A13 en de A20. Bouwcombinatie De Groene Boog realiseert de weg.

Inpassing in omgeving

Bij de A16 Rotterdam staat een groene inpassing in de omgeving hoog in het vaandel. Rijkswaterstaat investeert daarom meer geld in de nieuwe rijksweg dan strikt noodzakelijk. Daarmee wordt onder andere een halfverdiepte en energieneutrale tunnel door het Lage Bergse Bos deels gefinancierd. Daarnaast past de bouwcombinatie extra stil asfalt toe en komen er op verschillende locaties geluidwallen en extra hoge geluidschermen. De provincie Zuid-Holland, de gemeenten Rotterdam en Lansingerland en het Recreatieschap Rottemeren richten zich op de herontwikkeling van aangrenzende gebieden, zoals het Terbregseveld en het Lage Bergse Bos. Deze gebieden worden opnieuw ingericht en met elkaar verbonden via fiets- en wandelpaden. De weg is straks volledig energieneutraal.

Positieve beleving

Bouwen kan niet zonder hinder. Positieve beleving is een belangrijk onderdeel van het omgevingsmanagement van het project. Daarvoor is onder andere het belevingscentrum ‘Expo A16 Rotterdam’ gerealiseerd, met als doel het creëren van begrip voor de werkzaamheden en een positief gevoel over het project en de projectorganisatie. Hier kunnen bewoners terecht voor informatie over het project. Daarnaast is er onder andere een belevingspad met uitkijkpunten over het project en een speciaal lesprogramma voor scholen (A16 Academie). Ook organiseren we allerhande bijeenkomsten, workshops, rondleidingen, quizen en speurtochten en kun je zelfs een kinderfeestje vieren in de Expo. Db-m verzorgt voor dit project deze positieve beleving en de communicatie hierover naar buiten toe.

Positieve beleving A16 Rotterdam
Positieve beleving A16 Rotterdam

Project Details

Opdrachtgever project: Rijkswaterstaat

Opdrachtgever db-m: Bouwcombinatie De Groene Boog (BESIX, Dura VermeerVan OordCroonwolter&Dros en Mobilis)

Omvang: circa 11 kilometer nieuwe snelwegtussen knooppunt Terbregseplein en de A13 bij Rotterdam The Hague Airport

Betrokken: Katja Torbijn

Diensten: communicatie

Periode: vanaf 2019-2024

BeeldA16 Rotterdam

Projectwebsite