Opening DenHaag feb2016

Den Haag is kathedraal van licht rijker

Afgelopen maandag was het na vijf jaar bouwen en weken van voorbereiden zover: station Den Haag Centraal werd officieel geopend! Door reiziger en Hagenaar Chris Kwant welteverstaan; die samen met staatssecretaris Dijksma en burgemeester van Aartsen het sein voor ‘geopend’ gaf. Dat deden zij door drie symbolische ‘wybertjes’ – verwijzend naar de glazen dakdelen – op een sokkel te plaatsen.

Hele dag feest

De hele dag was het feest in de stationshal. Al voor zeven uur ’s morgens toverde The Hague Reggae All Stars met ‘Stop that Train’ een glimlach op vele gezichten. Streetdancers en bucketdrummers namen vervolgens reizigers en voorbijgangers mee in hun act; direct gevolgd door optredens van onder andere Ed Struijlaart, Mik Adrian en grote klapper Lois Lane.

Kathedraal van licht

Rond het middaguur speelde het toegestroomde publiek onder leiding van Erik de Zwart de grote stationsquiz. De inmiddels gearriveerde staatssecretaris, Sharon Dijksma sprak de woorden: ‘Den Haag heeft er nieuw icoon bij: een station van glas. Een kathedraal van licht. Een hypermoderne toegangspoort naar de stad,’ direct gevolgd door een toespraak van een trotse burgemeester van Aartsen. Aansluitend reikten Roger van Boxtel (CEO van NS) en Pier Eringa (president-directeur ProRail) de glazen wybertjes aan die symbool staan voor de stad Den Haag, het station en de vele reizigers. Namens alle 190.000 reizigers, een last die hij graag draagt, plaatste Chris Kwant het laatste wybertje op de sokkel, waarmee de stationsopening officieel een feit was.

Algehele metamorfose

Station Den Haag Centraal is de afgelopen jaren volledig verbouwd. Vincent en Katja zijn vanaf het begin van het project betrokken als coördinerend bouwmanager en communicatieadviseur. Het station, dat aan drie zijden uit glas bestaat, is ruim, licht en overzichtelijk. Alle openbaarvervoersmodaliteiten komen samen onder het glazen dak. Dat dak, ter grootte van twee voetbalvelden, bestaat uit 294 glazen dakdelen in de vorm van een wybertje. Het is station is na deze verbouwing klaar voor ruim 270.000 reizigers per dag.

Opening terugkijken? Bekijk dan het fotoalbum op Facebook of onderstaand filmpje.

Foto’s: ProRail/Stefan Verkerk | Video: Den Haag Nieuw Centraal

Interessant artikel? Delen mag!

Vergelijkbaar Nieuws