Beeldmateriaal

Bouw interwijkverbinding stationsgebied Zaandam is begonnen

De voorbereidingen voor de spooroverbouwing bij het station van Zaandam zijn al sinds begin februari in volle gang. De bouwplaats is ingericht, het ontwerp is verder uitgewerkt en er is afstemming geweest met de gemeente over de werkzaamheden, zodat de bouw veilig kan verlopen. Ook is er al een deel van de staalconstructie in productie genomen en is er gestart met de fundering. Maandag 23 april werd het officiële startsein feestelijk gegeven.

Officieel startschot

Addy Verschuren (wethouder Inverdan), Irma Winkenius (NS-regiodirecteur), Kees Rutten (regiodirecteur ProRail) en Willem van der Linde (directeur Hegeman Bouw & Infra) gaven het startsein. Dit vond plaats op het Stadhuisplein van Zaandam en het station van Zaandam. Hier zijn toekomstimpressies van de ontwerpen onthuld en op het station werd reizigers een ijsje aangeboden. Addy Verschuren zegt trots en blij te zijn dat de bouw nu echt begint.

Verder stelt Addy Verschuren dat de spooroverbouwing een belangrijk onderdeel is van het masterplan Inverdan. Het zorgt voor een fysieke verbinding tussen het centrum en de westkant van Zaandam. Eind april werden de betonnen palen waarop de plaat van de overbouwing komt te liggen geheid. Aan de westkant wordt begonnen met het aanbrengen van de fundering.

Masterplan Inverdan

De spooroverbouwing is het sluitstuk van de Buiging in Inverdan en verbindt de centrumzijde via een fiets- en voetgangersroute met de westzijde van Zaandam. Aan de overbouwing komt de nieuwe stationsentree, circa 540 m² voor commerciële voorzieningen en circa 125 m² voor een horecagelegenheid. Het station wordt aangepast aan de nieuwe situatie. Aan de westzijde van de overbouwing komt een nieuwe fietsenstalling. Hiermee zal het stationsplein een nieuwe uitstraling krijgen vanaf de Houtveldweg aan de westkant. De spooroverbouwing wordt gerealiseerd in opdracht van NS Stations, gemeente Zaanstad en ProRail. De realisatie wordt ter hand genomen door Hegeman Bouw & Infra. Db-m (Francis en Henny) verzorgt namens haar opdrachtgever de directievoering en het toezicht.

visual 4 overview HR Nunc Architectenvisual 4 overview HR Nunc Architectenvisual 3 vanaf westkant HR Nunc Architecten

Meer informatie over de spooroverbouwing station Zaandam is te vinden op de projectpagina.

Interessant artikel? Delen mag!

Vergelijkbaar Nieuws