Vincent Maaskant

Bouwmanagement bij db-m: blij van bouwen, maar blijer van mensen

Wie met bouwen alleen aan de uitvoeringsfase denkt, heeft het mis. Voordat de eerste schop de grond in gaat, zijn er al bergen werk verzet, soms jarenlang. Maar ook tijdens het bouwen gebeurt er op andere plekken dan de bouwplaats veel. Overal waar het gaat om contracten van bouwprojecten – in het voortraject of de uitvoering – is Vincent bij betrokken.
“Er is niet maar één ding waar ik enorm blij van word”, begint Vincent. “En precies daar word ik blij van. Als ik maar van één ding blij zou worden, betekent het ook dat ik van heel veel andere dingen niet gelukkig wordt.” En dus komt het heel goed uit dat werken op het gebied van bouwmanagement zo breed is.

Waarvoor word jij het vaakste gebeld?

“De mensen die mij bellen zijn vaak op zoek naar een directievoerder of een contractmanager. Maar zo zou ik mezelf niet meteen omschrijven. Ik heb meer weg van een projectmanager met affiniteit voor de realisatie van een project en de weg daarnaartoe. Ik denk mee in het voortraject, om daarna tijdens de uitvoering te blijven en te zien of alles wel klopt.” Ook onder het motto: als je eraan begint moet het ook afmaken”.

“Een techneut ben ik ook niet, ik zit op het raakvlak van contract en techniek. Ik leg graag de verbinding tussen alle betrokken mensen en zorg ervoor dat de afspraken richting de realisatie goed in het contract worden geborgd.”

Dat klinkt alsof je veel dingen niet bent! Wat ben je dan wel?

“Ik ben een vragensteller, iemand met een kritische blik die overzicht houdt. Met een bouwkundige achtergrond. Dat is ooit de aanleiding geweest dat ik in deze wereld ben terechtgekomen. De meeste ervaring die ik heb, zit in de uitvoeringsfase. Tegelijkertijd heb ik steeds vaker een rol in de voorbereidende fase. Als je weet wat er in de uitvoering belangrijk en doorslaggevend is, kun je daar in de voorbereiding, bijvoorbeeld bij het opstellen van de contracten en tijdens de bouwteamfase, al op sturen in het voortraject. Op die manier ben je op potentiële problemen voorbereid. Je zou kunnen zeggen dat ik de schakel ben tussen wat er in het contract staat en wat er buiten moet gebeuren.”

Je achtergrond is waarom je in deze wereld begon. Wat is de reden dat je blijft?

“De mensen! Ik vind het leuk en belangrijk om onderdeel te zijn van het project, van de organisatie en van de mensen. Je hoort erbij en dat is wat je uitdraagt. Het gaat om het project, niet om het persoonlijke gewin. Ik werk graag in een omgeving met mensen die loyaal zijn aan het project en de teamleden en waar de juiste mensen op de juiste plekken zitten.”
“Soms krijg ik een vraag waarvoor ik niet de juiste persoon ben. Maar dat betekent niet direct een “Nee”. Het betekent wel dat we binnen db-m of in de netwerkorganisatie die we om db-m heen hebben gebouwd op zoek gaan naar de juiste persoon voor de vraag. Met andere woorden vinden we altijd wel een oplossing. Wat het probleem ook is.”

Tegen welke soort opdrachten zeg je volmondig ja?

“Mijn hart gaat sneller kloppen als ik halverwege de vraag al een idee heb van een oplossing. We zien een verandering in het gedrag bij bouwprojecten. Het is nu meer vanuit achter naar voor gestuurd. Vroeger werd door de opdrachtgever aan de tekentafel alles al tot in de puntjes uitgewerkt. Nu kijken we verder vooruit en worden partijen eerder betrokken om vanuit hun ervaring vroegtijdig mee te bepalen.” Bijvoorbeeld tijdens de bouwteam-/ samenwerkingsfase.

“We staan meer dan eerst stil bij wat er later in het proces nodig is, waar we nu al iets aan kunnen doen. Door op voorhand de juiste maatregelen te nemen en voor te sorteren op risico’s waarvan je weet dat ze gaan komen, ben je voorbereid en kun je handelen. Je kunt nooit alles voorkomen, maar je kunt het wel beheersbaarder maken.”

Maar het is niet zo dat alle maatregelen voor ieder project hetzelfde zijn, toch?

“Ik volg niet graag een uitgestippeld stappenplan, maar ik heb wel altijd een mikpunt. Dat begint met duidelijk krijgen wat onze opdrachtgever – aan opdrachtgevers- of opdrachtnemerszijde – nodig heeft. Vragen stellen en kritisch zijn staan in mijn beleving in dienst van het project. Daar worden we bij db-m ook om gewaardeerd.”

“Het belangrijkste is dat ik van toegevoegde waarde ben voor het project. Het moet nuttig zijn dat ik aan tafel zit. De praktijk laat zien dat begrijpen hoe de uitvoeringsfase werkt, vaak helpt in de ontwerp-, tender- en bouwteamfase van een project.

Interessant artikel? Delen mag!

Vergelijkbaar Nieuws