ontwerptraject

Db-m in het ontwerptraject?

Een tijdje terug kreeg ik een vraag van een ontwikkelaar: “Kan db-m ons ook helpen in het ontwerptraject? Vanaf welke fase in het bouwproject kunnen we jullie eigenlijk al inzetten?

‘Weinig of niet vragen is luiheid’ is een van mijn lijfspreuken, dus vragen kan altijd! Alle gekheid op een stokje. Bij db-m hebben we een focus op de realisatie van projecten, de uitvoeringsfase. Onze ervaring in de uitvoeringsfase en de bijbehorende werkmentaliteit bieden in mijn ogen een enorme meerwaarde in de fase daarvoor: de ontwerp- en tenderfase. Door ons al in die fase in te zetten kunnen we bijvoorbeeld voor de risico’s die tijdens we de uitvoering aan zien komen vroegtijdig beheersmaatregelen bedenken en die meenemen in het ontwerp en het contract. Daarmee start je beter voorbereid aan de uitvoering van je project, wat de garantie geeft op een stabiele uitvoering en een oplevering binnen tijd, geld en scope.

Zelf zeggen we wel eens dat we bouwprojecten begeleiden van D tot Z: van ontwerp- en tenderfase tot oplevering. Eigenlijk vanaf dat je project richting de uitvoeringsfase gaat, waar dat in de initiatieffase nog niet zo is. Door ons al in te schakelen zodra de focus richting uitvoering verschuift, zorgen we vanuit onze dienst bouwmanagement dat we meters maken in de ontwerpfase, de ontwerp- en contractstukken van de hoogst mogelijke kwaliteit zijn en dat we kunnen adviseren en helpen met de zoektocht en contractering van de juiste aannemer (aanbesteding). Hier stopt het voor ons niet: alle opgedane kennis in het voortraject nemen we mee in de begeleiding in de realisatiefase, in vorm van bijvoorbeeld directievoering en de kwaliteitsbewaking.

Terug naar de vraag: “Kun je ons al inschakelen tijdens het ontwerptraject?” Jazeker! Db-m kan in de voorfase mee ondersteunen met:

  • Een objectief advies naast het ontwerpteam.
  • Advies bij contractvorming en het contracteren van de aannemer.
  • De begeleiding van het bouwteam.

We worden hier steeds vaker voor gevraagd. Leuk om te zien dat we zo samen met onze opdrachtgevers en de projectteams mooie resultaten behalen. In het ontwerptraject, tijdens het contracteren van een aannemer, bijvoorbeeld in een bouwteam en tijdens de uitvoering! Zo kun je je als ontwikkelaar blijven focussen op het ontwikkelen en creëren van nieuwe kansen.

Hoe denk jij hierover?

Interessant artikel? Delen mag!

Vergelijkbaar Nieuws