zaandam

NS Stations: “Wij kiezen uit volle overtuiging voor aanpak db-m”

In Zaandam wordt gewerkt aan de realisatie van een nieuwe, veilige route voor wandelaars en fietsers over het spoor. Naast deze spooroverbouwing wordt de bestaande stationshal gerenoveerd en komen er nieuwe winkels in het stationsgebied. Tijdens de verbouwing blijft de bedrijvigheid op het station en rijden de treinen gewoon door. Al met al een complex bouwproject. Daarom vroeg opdrachtgever NS Stations aan db-m om dit project in goede banen te leiden. Marcel Boshuizen, senior technisch ontwikkelaar bij NS Stations: “Db-m is in Zaandam zowel directievoerder als toezichthouder. Ze hebben veel kennis, creëren waardevolle verbindingen en leveren resultaat door het gewoon te doen.”

We zochten een bureau dat niet terugschrikt voor complexiteit.

NS Stations is het bedrijfsonderdeel van NS dat gespecialiseerd is in het verrijken van stationsgebieden. Bouwprojecten op stations zijn vaak complex, omdat de uiteenlopende functies rond zo’n stationsgebied op elkaar moeten worden afgestemd. Denk aan reizen, wonen, werken en winkelen. Marcel: “In Zaandam maken we het stationsgebied mooier en veiliger. Met de spooroverbouwing worden de oost- en westkant van Zaandam met elkaar in verbinding gebracht. De nieuwe entree van de stationshal bevindt zich op de overbouwing. Verder renoveren we de bestaande stationshal en komt hier onder meer ruimte voor nieuwe winkels en horeca.”

De realisatie van een dergelijk complex project kan NS Stations niet alleen, legt Marcel uit. “Om dit project te laten slagen, hebben we gezocht naar een bureau dat niet terugschrikt voor complexiteit. Zo kwamen we uit bij de experts van db-m. Ik had al ervaring met db-m vanuit een eerder project rond het station van Utrecht. In de bureaupitch die we hadden uitgeschreven, bleken zij ook de beste partij.”

Complexiteit terugbrengen tot de kern

Volgens Marcel fungeren de mensen van db-m als zijn ‘ogen en oren’. “Zij zien alles en denken in een vroeg stadium al heel goed na over mogelijke risico’s. Ze verdiepen zich echt in de opdracht en stellen de juiste vragen. Zo brengen ze een groot en complex project als dit terug naar behapbare brokken. Bovendien zijn ze in staat om van ingewikkelde zaken snel te komen tot de kern, een vaardigheid van onschatbare waarde in een complex project.”

De professionals van db-m hebben een vooruitziende blik, waardoor we tijdig kunnen ingrijpen als dat nodig is.

Dat uit zich vooral door de combinatie van skills in bouwmanagement en communicatie, die de professionals van db-m van nature in zich dragen, denkt Marcel. “Ze nemen zelf het initiatief om de diverse stakeholders in het project bij elkaar te halen. Zo betrekken ze in dit project heel nadrukkelijk de gemeente Zaandam erbij. En ze hebben een vooruitziende blik, waardoor we tijdig kunnen ingrijpen als dat nodig is. Zo beperken we de risico’s, vermijden we mogelijke schade en besparen zo behoorlijk op onnodige kosten.”

De rollen van directievoerder en toezichthouder zijn belangrijk in projecten als de spooroverbouwing in Zaandam. “Hierbij gaat het om veel meer dan inhoudelijke kennis”, vindt Marcel. “Het draait om vertrouwen. Ik voel echt een klik met de mensen van db-m en daarom werkt het. Ze weten niet alleen alles van bouwmanagement, maar zijn ook goed in de communicatie en het leggen van waardevolle relaties. En dat maakt dat een project succesvol wordt en slaagt.”

Interessant artikel? Delen mag!

Vergelijkbaar Nieuws