trotse bouwvrouw katja

#Bouwvrouwen

Trotse bouwvrouw

Al tijdens mijn studie Communicatie kwam ik – tijdens een stage – in de bouw- en infrasector terecht. Het is mijn eerste kennismaking met de bouw: vanaf mijn afstuderen (2009) werk ik in deze sector, en ik ben niet van plan te switchen. Ik deed geen technische opleiding, wist twaalf jaar geleden niets van bouwen en bouwplanningen en werkplannen waren voor mij een soort geheimschrift. Ik begreep niets van al die vaktermen – of erger nog: de vele afkortingen – en had geen idee hoe een bouwproject georganiseerd werd. Allemaal verleden tijd. Nu moet ik vakmatig opletten dat ik richting bewoners niet verval in vakjargon en schaar ik mij onder de categorie ‘trotse bouwvrouw’.

Stoer

Ieder project waar ik de omgevingscommunicatie voor deed of doe voelt een beetje als ‘mijn project’. Als ik toevallig langsrijd, denk ik altijd vol trots terug aan de bouwperiode, ‘toen’. Ik heb mijn hart verloren aan de bouw. Wekelijks ontmoet ik vooral heel (veel) leuke mensen – mannen én vrouwen – die samen werken aan een mooier, bereikbaar, bewoonbaar en toegankelijk Nederland.

Ik geniet ervan om met mijn werklaarzen en in oranje jas over de bouwplaats te lopen en precies te weten wat daar gebeurt. Het voelt stoer: de indrukwekkende machines (dit weekend is de RUS1000S in Nederland!), hoge torenkranen en kilometers aan spoorstaven. Daar hoor ik bij, als trotse bouwvrouw! Opdrachtgevers, projectcollega’s, ze waarderen me om wie ik ben, wat ik doe. Het maakt ze niet uit of ik een vrouw of man ben.

Je hoeft niet technisch te zijn

In de afgelopen jaren groeide het aantal bouwvrouwen, en dat is goed! Want in mijn ogen functioneren (project)teams het beste als zowel mannen als vrouwen vertegenwoordigd zijn. Ze versterken elkaar, ieder vanuit zijn of haar eigen kwaliteiten en kracht. Zo komen we samen tot mooie resultaten. Je hoeft niet technisch te zijn om in de bouw te werken, ik ervaar het vaak als meerwaarde dat ik juist géén technische achtergrond heb. En je hoeft geen man te zijn om technisch te zijn natuurlijk.

Altijd een rol mogelijk

Conclusie: wie je bent, wat je ook doet, er is altijd wel een rol voor je in deze mooie bouwsector! Werkt het enthousiasme van alle trotse bouwvrouwen die deze week hun verhaal delen aanstekelijk en wil je meer horen over werken in de bouw, technisch of niet-technisch? Ik deel mijn avonturen en ervaringen graag met je!

Interessant artikel? Delen mag!

Vergelijkbaar Nieuws