negen weken buitendienst viaduct Heerlen

Spoorverdubbeling Heerlen-Landgraaf: negen weken lang buitendienst (dronebeelden!)

Van vrijdag 4 maart tot maandag 9 mei 2022 is het spoor tussen Heerlen en Landgraaf negen weken buitendienst. In deze periode voert Swietelsky een groot gedeelte van de werkzaamheden voor de spoorverdubbeling uit. Ze plaatst onder andere nieuwe viaducten in het spoor en legt nieuw spoor aan naast het bestaande spoor. Db-m verzorgt de omgevingscommunicatie voor dit project.

Nieuwe en bestaande viaducten

Afgelopen maanden bouwde Swietelsky direct naast het spoor twee nieuwe viaducten: voor de Spoorstraat in Landgraaf en de Spoordamstraat in Heerlen.

Viaduct Landgraaf

Beide viaducten verplaatsen tijdens de buitendienststelling van de bouwlocatie naar hun definitieve locatie in het spoor. Dat gebeurt op zaterdag 19 maart (Landgraaf) en woensdag 23 maart (Heerlen).  Op beide locaties komt een uitkijkpunt, waarvandaan het verplaatsen veilig te volgen is.

Werkzaamheden aan het spoor

Vanaf september 2021 tot nu voerde Swietelsky diverse voorbereidende werkzaamheden uit, zodat de daadwerkelijke aanleg van de nieuwe sporen in de negenweekse buitendienststelling kan plaatsvinden. Zo zijn de viaducten aan de Euregioweg en de Melchersstraat voorbereid op de verdubbeling van het spoor door ze aan de noordzijde te verbreden.

negen weken buitendienst

Vanaf vrijdag 4 maart schuift de aannemer de bestaande spoorbaan iets op, vernieuwt het bestaande spoor op diverse locaties en maakt het baanlichaam gereed. Vervolgens leggen Swietelsky het tweede spoor aan naast het huidige spoor op het talud en de viaducten. Ook wordt de bestaande bovenleiding aangepast en bouwt de spooraannemer nieuwe bovenleiding voor het nieuwe spoor.

Werkzaamheden op de stations

Op de stations Heerlen en Landgraaf komen nieuwe, ingerichte perrons. Ook past Swietelsky het emplacement op beide stations aan naar de spoorverdubbeling. Op verzoek van de gemeente vinden op station Landgraaf aanvullende werkzaamheden plaats voor een betere bereikbaarheid voor onder andere mindervaliden.

Communicatie

Omwonenden van het spoor zijn afgelopen periode uitgebreid geïnformeerd via verschillende kanalen. Ook tijdens de negen weken dat het spoor het buitendienst is, houden we hen regelmatig op de hoogte van de voortgang en eventuele hinder. Tijdens het inschuiven van de viaducten vinden verschillende publieksmomenten plaats.

video: Swietelsky, foto’s: Gebroeders de Koning

Interessant artikel? Delen mag!

Vergelijkbaar Nieuws