Reizigerstunnel Den Haag HS schuift op zijn plek

Reizigerstunnel Den Haag HS schuift op zijn plek

De make-over van station Den Haag Hollands Spoor is in volle gang. Eén van de grote veranderingen straks is de doorgetrokken reizigerstunnel, die het Stationsplein met de Waldorpstraat verbindt. Komend weekend schuift deze nieuwe tunnel vanaf de voorbouwlocatie naar zijn definitieve plek. Een operatie die ruim 150 uur duurt. De voorbereidingen startten gisteren, woensdag 22 november, met de sloop van de sporen en het ontgraven van het baanlichaam.

Zodra de sporen zijn opgebroken en zijn weggelegd en het baanlichaam is ontgraven, schuift de nieuwe tunnel op zijn plek. Direct daarna worden de sporen weer teruggebouwd.

Het project

Het station aan de Laakhavenzijde en het aangrenzend gebied wordt veiliger, overzichtelijker en krijgt een sfeervoller karakter. Aanleiding voor de verbouwing is de huidige entree van het station aan de Laakhavenzijde, die volgens velen niet de volwaardige uitstraling heeft die het verdient. Met de verbouwing komt ruimte voor een nieuw stationsplein, extra voorzieningen, zoals winkels en horecagelegenheden, en ruimte voor circa 2.500 nieuwe fietsenstallingen.

De bestaande reizigerstunnel wordt doorgetrokken naar de Waldorpstraat aan de Laakhavenzijde, zodat reizigers ook vanaf die zijde de sporen gemakkelijk kunnen bereiken. Den Haag HS is één van de grotere stations van Nederland; elke dag maken ongeveer 45.000 reizigers gebruik van dit station. Het project wordt gerealiseerd terwijl het huidige station en de omgeving gewoon in bedrijf blijft. Vincent Maaskant is bij dit project in opdracht van gemeente Den Haag (die samenwerkt met ProRail en NS) betrokken als bouwmanager.

Vergelijkbaar Nieuws