Vincent vernieuwd begin

Een nieuw begin

“Niet lullen, maar poetsen.” Ons kantoor staat in Houten, maar had wat dat betreft beter in Rotterdam kunnen staan. Het is een mentaliteit die goed bij ons past; bij ons allemaal, gelukkig. Afgelopen maanden borduurden we in rap tempo voort op de evaluatiepunten die we eerder vaststelden? Dat begint bij de basis: wie ben je als bureau, wat zijn de doelstellingen, waar sta je voor, hoe gaan we met elkaar om? En dus hielden we onze identiteit, organisatiedoelstellingen, kernwaarden en alles waar daaruit voortvloeit deze zomer tegen het licht. En maakten deze nóg scherper, nóg duidelijker.

Natuurlijk deden we dat niet alleen. Iedereen waar we ooit mee samenwerkten kan iets toevoegen. We vroegen oud-collega’s wat ze waardeerden in db-m, maar ook waarom ze bij db-m weggingen. We praatten met opdrachtgevers over de samenwerking met db-m en de verbeterpunten die zij zagen. En we vroegen relaties naar hún beeld van ons bureau. Dat leverde heel veel waardevolle informatie op, bedankt daarvoor!

Nieuwe kansen

Het waren intensieve maanden. Voor mij persoonlijk, maar ook voor mijn collega’s binnen db-m. Ik denk dat veel mensen het inmiddels wel weten: mijn zakelijke maatje besloot eerder dit jaar een andere weg te kiezen. Hans, bedankt voor al het moois de afgelopen jaren. Ik wens je een hele mooie nieuwe toekomst!

Het mooie is dat met elke verandering – onverwacht of niet – nieuwe kansen ontstaan. Nieuwe mensen die je helpen, inspireren of met verrassende ideeën komen. Het tienjarig jubileum van db-m en Hans’ vertrek waren samen aanleiding om db-m eens goed te evalueren, het beeld weer even scherp te stellen en de focus op de juiste dingen te leggen. En omdat we zelf verzandden in tien lange maar voorbij gevlogen jaren, besloten we externe hulp in te schakelen. Kwam daar – pats boem – Jeroen Kooistra bij me op. We kennen elkaar al jaren. Nog diezelfde week zat hij aan tafel. Hij sloeg de ene na de andere spijker op zijn kop, de bevestiging dat we de juiste persoon gevonden hadden.

Hutje op de hei

Twee intensieve dagen in juli brachten we door in een hotel langs de A12. Dagen waarin we op een inspirerende manier nadachten over onze doelstellingen voor 2025. Over de ‘roadmap’ daarnaartoe. De ingrediënten die nodig zijn, het type mens dat ons gaat helpen onze dromen waar te maken. Soms kwamen we tot nieuwe inzichten, “we maken het te ingewikkeld”, soms was daar de herbevestiging dat we goede deden, zoals onze kernwaarden ondernemerschap, plezier en groei. De dagen vlogen voorbij, we gingen deze zomerperiode direct met Jeroen’s huiswerk aan de slag. Inmiddels liggen onze plannen voor een vernieuwde start klaar.

De weg naar 2025 is voor de komende maanden uitgestippeld, de acties bepaald. Onze valkuil in de afgelopen tien jaar was dat ‘zomaar’ weer afweken van een plan, een nieuw doel bepaalden of een andere richting in sloegen. Niet omdat dat we zo graag wilden hoor. Het gebeurde ons gewoon. Omdat we focus misten, de handvatten ontbraken om de ingeslagen weg te volgen. Jeroen leerde ons de beginselen van scrum. En waar we voorheen nog wel eens teveel in te korte tijd wilden, maakte hij de stappen voor ons overzichtelijk en behapbaar. En dus verschoven we in juli en augustus de afgesproken kaartjes volgens de scrummethode van ‘doing’ naar ‘done’.

Met als resultaat: een duidelijke BHAG (Big Hairy Audacious Goal), oftewel onze overkoepelende doelstelling voor 2025. Een vernieuwde identiteit (missie/visie), aangescherpte kernwaarden, een heldere doelgroep voor onze, verbeterde diensten (binnenkort online), strakgetrokken processen en een nieuwe taakverdeling. En om maar meteen de tip van één van onze opdrachtgevers op te volgen: “Db-m begeleidt bouwprojecten van D (einde planfase) tot Z (oplevering); gericht op de realisatie. Bel mij voor alles wat met bouwmanagement te maken heeft, bel Katja als het over communicatie gaat.” En bellen (of appen of mailen) betekent wat ons betreft niet meteen kopen; we kunnen ook gewoon koffiedrinken en met je meedenken. Doen we graag.

Spannende tijden op komst

Komende tijd werken we de organisatorische zaken verder uit, maar daarover later meer. Spannend vind ik het. Daarnaast breiden we ons netwerk op alle vlakken uit en voeren we, hoop ik, sollicitatiegesprekken. We zijn namelijk op zoek naar een senior bouwprojectmanager en een senior communicatieadviseur. Dus ben of ken jij de kanjer die samen met ons verder bouwt aan een vernieuwd db-m, laat het dan weten!

 

Interessant artikel? Delen mag!

Vergelijkbaar Nieuws