geeninnovatieindebouwzondervrouw

‘Geen innovatie in de bouw zonder vrouw’

Zo kopte de Cobouw enkele weken geleden. Een statement waarvan wij graag onderzochten hoe zowel mannen als vrouwen in de bouwwereld hierover denken. We legden het desbetreffende artikel voor aan Ronald Huikeshoven, directeur van gebieds- en vastgoedontwikkelaar AM, en Natalie Neary, ontwikkelmanager bij ASR Vastgoed Ontwikkeling. Zij deden enkele, soms verrassende uitspraken.

Zowel Ronald als Natalie werken al langere tijd in de bouwwereld, en weten vanuit hun functie als geen ander hoe die wereld in elkaar zit. Er zijn veranderingen gaande in de bouw: snelle veranderingen als het gaat om innovatie en bouwmethoden, langzame veranderingen als het gaat om aanpak, beleid en diversiteit.

Traditioneel

De bouw heeft het imago nogal traditioneel te zijn en te blijven. ‘In de bouw is men vooral voorzichtig, omdat fouten zulke grote consequenties hebben. Een product – bijvoorbeeld een appartementencomplex – is samengesteld uit zoveel elementen, dat het vrijwel onmogelijk is om een totale meerjarige garantie af te geven, terwijl de opdrachtgever dat wel verlangt,’ vertelt Natalie. ‘Toch heeft de economische crisis in de bouw betrokken bedrijven gedwongen te innoveren. Afgelopen jaren zijn er grote stappen gezet. Het kan klantgerichter, sneller, maar er is vooruitgang, en dat is goed,’ haakt Ronald in.

Hoewel de in het artikel genoemde innovaties van onder andere BAM en Heijmans vooral technisch lijken te zijn, zit er wel degelijk een motivator in voor verandering: de veranderende woonconsument. ‘Dat de bril juist vanuit de productkant wordt ingezet, en niet vanuit de consument, is als je gemakkelijk oordeelt ‘traditioneel’. Er zijn echter ook innovaties die zich juist op de klant toespitsen en daarmee een andere manier van werken of andere cultuur uitdragen,’ stelt Natalie.

Diversiteit

Cobouw geeft aan dat ‘teams met meer diversiteit voor wat betreft sekse, leeftijd en etniciteit tot betere resultaten komen in een korter tijdsbestek’. Ronald: ‘Een gemixte samenstelling is inderdaad belangrijk. Niet alleen een goede mix tussen mannen en vrouwen, maar ook een mix van leeftijd en achtergrond is belangrijk. Deze diversiteit heeft AM opgenomen in haar beleid. Om hier invulling aan te geven, starten in januari

twee vrouwelijke ontwikkelaars van rond de dertig bij ons. Daarnaast hebben we onlangs drie Young Professionals aangenomen.’ Natalie vult aan: ‘Jonge mensen hebben een onbevangen blik en originele ideeën, stellen scherpe vragen die je aan het denken zetten. Maar ook de ervaring van de oudere generatie is heel waardevol.’

Maar, werken er inderdaad zo weinig vrouwen in de bouw? En waarom is dat zo? Ronald: ‘Op de bouwplaats zie je inderdaad minder vrouwen, terwijl op kantoor een goed evenwicht is tussen mannen en vrouwen. Misschien zie je minder vrouwen op de bouwplaats omdat het imago van de bouw beter kan?’ Natalie vindt – als vrouw in de bouw – de bouw een leuke sector om in te werken, en zou het anderen, ook vrouwen, zeker aanraden. Ze ziet wel een verschil met de aanverwante adviessector, waar doorgaans meer vrouwen werken. ‘De afwisseling en expertise in de adviessector spreekt wellicht meer aan dan het doorpakken op de projecten,’ denkt ze. ‘Het is tegenwoordig eerder regel dan uitzondering dat van een gezin de man én de vrouw werken. Dat betekent dat de voorwaarden dusdanig moeten zijn, dan werk en privé goed te combineren is, voor allebei. De voorwaarden moeten meer afgestemd worden op de jongere generatie en op vrouwen, ze zijn soms nog erg op de werkende man gericht,’ vult Ronald aan.

Conclusie

In het Cobouw-artikel wordt gesteld dat de oplossing voor de crisis dus niet ligt in high-tech oplossingen, maar in een divers personeelsbeleid. Natalie is het hier mee eens: ‘Meer diversiteit, waaronder vrouwen, draagt zeker bij aan een cultuuromslag, maar dan wel als structurele oplossing. Innovatie, verandering en zaken beter doen klinkt aantrekkelijk, en als een bedrijf dat serieus neemt, lijkt me dat zowel voor vrouwen als voor mannen, jong of oud, een aantrekkelijke plek om te werken.’ Ook Ronald is het hier roerend mee eens: ‘Vrouwen hebben een andere benaderingswijze dan mannen. De manier waarop men tegen zaken aankijkt en de manier waarop keuzes worden gemaakt zijn verschillend. Met diversiteit in je team versterken de verschillende competenties elkaar, om samen tot het beste resultaat te komen. Uitwisseling is de kracht.’

Interessant artikel? Delen mag!

Vergelijkbaar Nieuws