Timelapsevideo groningen spoorzone

Timelapsevideo: aanleg opstelterrein Groningen Spoorzone in 1,5 minuut

Afgelopen periode werd er non-stop gewerkt aan het gloednieuwe opstelterrein De Vork in Haren, waarna het begin juni in gebruik werd genomen. De Vork is maar liefst 22 hectare groot en vervangt het opstelterrein aan de zuidzijde van station Groningen. Dat opstelterrein wordt deze zomer gesloopt. Al in 2017 vonden de eerste werkzaamheden voor het opstelterrein plaats, de daadwerkelijke aanleg van het nieuwe opstelterrein, onderdeel van het project Groningen Spoorzone, startte in 2019. Station Groningen wordt komende jaren gerenoveerd en klaargemaakt voor de toekomst. Zo worden er onder andere een voetgangers-, fiets- en bustunnel en een nieuwe fietsenstalling gerealiseerd. ProRail deelde een indrukwekkende timelapsevideo.

De spoorbeheerder deelt indrukwekkende cijfers over het nieuwe rangeerterrein:

  • 320.000 kuub zand
  • 3 kilometer riolering
  • 10 kilometer drainage
  • 35.000 ton ballast
  • 12 kilometer spoor
  • 26 wissels
  • 55 bovenleidingsportalen, met 150 funderingen en 25 kilometer bovenleidingsdraad.

Groningen Spoorzone

Het dagelijkse aantal reizigers van station Groningen groeit naar verwachting van 33.000 nu naar zo’n 44.000 in 2030. Om de treinverbindingen te verbeteren en het mogelijk te maken meer treinen te laten rijden, legt ProRail een extra spoor aan en trekt andere sporen door. Het station krijgt een nieuwe voetgangerspassage, zodat reizigers gemakkelijk te perrons kunnen bereiken. Station Groningen krijgt in totaal drie tunnels onder het station: voor voetgangers, voor fietsers en voor bussen. De voetgangerspassage dient ook als interwijkverbinding, de fietserstunnel verbindt de huidige fietsenstalling met de toekomstige stalling onder de perrons. De bustunnel ontlast de hoofdwegen.

Contractmanagement

Db-m is in opdracht van ProRail als contractmanager betrokken in de voorbereiding, de aanbestedingsfase en tijdens de realisatiefase van dit project.

Interessant artikel? Delen mag!

Vergelijkbaar Nieuws